Naturnära boende i mongoliska jurtor

YurtorProva på att bo som en mongolisk nomad!

Du som tycker om det lite annorlunda och äventyrliga erbjuds en härlig upplevelse där du bor i en riktig mongolisk jurta (som är det ryska namnet, ger heter det på mongoliska), precis likadan de som de mongoliska nomaderna bor i. Det är en avkopplande, och snudd på meditativ upplevelse, med hög mysfaktor.

Vad är en jurta?

Jurtan är det tältliknande hem som nomader i Mongoliet, och på andra ställen i Centralasien bor i, en slags korsning av tält och hus. Den är byggd så att den är lätt att resa med, men stabil nog att vara säker även vid extrema väderförhållanden.

En jurta är rund och består av en trästomme som är klädd och isolerad med ullfilt och vattentät duk. Det gör dem varma på vintern och svala på sommaren. Som en anpassning till det blötare skandinaviska vädret är inte alla våra jurtor klädda med ullfilt. Några av är klädda med en filt av ull/syntetull.

IMG 6820Jurtor har i flera hundra år varit nomadernas hem. Genom sin unika konstruktion och sin trygga atmosfär förmedlar de ett lugn och en äkthet vi som stressade nutidsmänniskor kan sakna i dag. När du befinner dig i en jurta hör du naturens ljud och befinner dig samtidigt i en ombonad miljö.

När man bor i en jurta samlas människor under ett tak och det skapar naturlig närhet, värme och gemenskap. När mörkret faller kan du tända en eld i kaminen och njuta av kvällen och natten.

För utom att bo i är jurtor perfekta till dagaktiviteter som yoga och meditation. Utan hörn sägs det att det inte finns plats för onda andar. Men den fungerar lika bra till mindre möten, barnkalas osv.

En jurta är bekväm att vistas i alla årstider – den är mysig och varm på vintern, med isolerade väggar och tak; den runda formen gör geren effektiv att värma. Den är sval på sommaren, kupolen och dörröppningen ger bra ventilation, vid stark värme kan man också hissa upp väggarna ner till. Jurtor är dessutom miljövänglia, de orsakar inga permanenta skador på marken där de är uppställda.

IMG 6819Priser och förutsättningar

Att hyra en jurta kostar per dygn:

Familje-jurta (upp till 5 personer) 300:-/person
Ekologisk frukost 85:-/vuxna, 55:-/barn (till 12 år)
Sänglinne & handdukar 75:-/person
Slutstädning 100:-
Hund 100:-/vistelse
Spjäl/barnsäng (upp till 3 år) 150:-/vistelse
Barn upp till 3 år som sover i förälders säng 0:-
Tillägg för jurta för en person (enkelrumstillägg) 150:-
Tillägg icke-STFmedlem 50:-/vuxna, 25:-/barn

Barn som sover i ordinarie säng samma pris som vuxen.

En jurta rymmer 2-5 personer. Säg till om du är lång, en tradionell monoglisk säng rymmer en person upp till ca 190 cm.

Incheckning är klockan 15 och utcheckning klockan 11 följande dag.

Det finns tillgång till toaletter och duschar + ett enklare pentry-utrymme med kylskåp, kokplatta, micro och kaffekokare och en enklare servis.

Vill du laga mat i jurtan, ta med egen campingutrustning för matlagning. Grill finns att låna.

Hyr ni en eller flera jurtor i samband med att ni bokar rum i vårt gästhus har ni också tillgång till de faciliteter som finns där, dvs fullt utrustat kök, dusch och toalett + tvättmöjligheter med tvättmaskin och torktumlare.

Är du intresserad av att hyra en eller flera jurtor? Kontakta oss på, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 046-532 43, +46 (0)702 343004.

Boende i jurtor går också att boka via Turistbyrån i Lund, www.visitlund.se

och via STF, Svenska turistföreningen: www.svenskaturistföreningen.se